The solunum yetmezliği tipleri Diaries

Wiki Article

Solunum yetmezliği tedavisi, solunum yetmezliğinin altında yatan nedenlere ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişebilir. Ancak, aşağıdaki tedaviler yaygın olarak kullanılır:

Eğer kişi sigara içiyorsa, sigara kullanımı bırakması gerekmektedir. Bunun dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.

Akciğer tutulumu olan hastalarda yorgunluk, özellikle hareket sırasında artan nefes darlığı ve kuru öksürük şikayetleri olur. Bu şikayetleri olan hastanın mutlaka gerekli tetkikler yapılarak tanısının konulması ve tutulum varsa zaman kaybetmeden tedavisinin başlanması gerekmektedir. Amaç akciğer ve damarlardaki iltihabın kalıcı hasar bırakmadan tedavi edilmesidir.

    Solunum sistemi, hücre fonksiyonlarının devamı ve yaşamak için gerekli oksijenin vücuda alınmasını; hücre metabolizması neticesinde ortaya çıkan karbondioksitin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

Altta yatan nedene yönelik tedavi: Solunum yetmezliğine neden olan durumun tedavisinin sağlanmasıdır.

Solunum yetmezliğinde solunum yolları ciddi şekilde etkilenmiştir ve artworkık gerektiği gibi işlev göremezler. Kanın yetersiz oksijenlenmesi; nefes darlığı, nefes almada zorluk ve yorgunluk ile kendini gösterir.

Solunum yetmezliği genellikle solunum sistemiyle ilgili bir hastalık ya da durum sonucu ortaya çıkar. Solunum yetmezliği nedeni olan hastalık ya da durumun seyri farklı olabilir, ancak genel olarak solunum yetmezliği şöyle başlar:

    Krup sendromu, seste kabalaşma, havlar gibi solunum yetmezliği öksürük, inspiratuvar stridor gibi klinik belirtilere neden olan bir grup akut solunum yolu hastalığını tanımlamak solunum yetmezliği için kullanılan bir terimdir. Hastalık tutulan anatomik bölgeye göre larengotrakeit, larengotrakeobronşit, larengotrakeobronkopnömoni ve bakteriyel trakeit gibi değişik isimler alır ve hepsine birden genel olarak “krup sendromu”advertı verilir.

Astım atağı geçiren hastanın kendiliğinden solunumu yetersizse pozitif basınçlı ventilasyonla desteklenir. Oksijen uygulaması sırasında nabız oksimetresi ile ölçülen oksijen satürasyonunun % ninety four’ün üzerinde tutulması hedeflenmelidir.

1- Solunum Sıkıntısı: Regular solunum çOkay az bir iş yüküyle gerçekleşir. Ancak akciğer hastalıkları ve göğüs kafesi yapısını bozan durumlarda solunum iş yükü artar. Bu durumlarda örneğin istirahat halinde iken de tıpkı efor sırasındaki gibi takipne, taşikardi gibi bulgular solunum yetmezliği nedir ortaya çıkmaya başlar. Sorun ilerlerse hiperpne, propertyımcı solunum kaslarının devreye girmesi, burun kanatlarının solunuma eşlik etmesi gibi bulgular da görülmeye başlar.

Tedaviye tamamlayıcı bir yaklaşım, solunum yetmezliğiyle mücadele eden bireyin genel sağlığını iyileştirebilir ve tedavi sürecini destekleyebilir.

Nedenleri arasında KOAH, astım ve solunum yetmezliği tipleri pulmoner fibrozis gibi kronik akciğer hastalıkları yer alır.

    Solunum Hareketleri; soluk alma sırasında göğüs kafesindeki genişleme simetrik olmalıdır. Göğüs kafesinin genişlemesinde azalma, asimetrik genişleme veya propertyımcı solunum kaslarının devrede olduğunu gösteren subkostal, interkostal ve suprasternal çekilmelerin görülmesi durumunda solunum regular olarak değerlendirilemez.

    Orta ve ağır astım ataklarında ağızdan yeterince sıvı alınamayan durumlarda sıvı tedavisi verilebilir.

Report this wiki page